Ons onderwijsaanbod
De reis van groep 1 naar groep 8 op de Egbertusschool
Wanneer uw zoon of dochter bij ons op school komt wennen, is er een intakegesprek met een van de groepsleerkrachten van groep 1-2. Zo leren we elkaar al een beetje kennen en horen we van u wat uw zoon of dochter mogelijk nodig heeft
In de groepen 1 en 2 ontwikkelen kinderen spelenderwijs verschillende vaardigheden op cognitief, motorisch en sociaal gebied. ‘Rots en Water’ is daarbij de basis voor de sociale ontwikkeling van groep 1 t/m 8.
Bewegen vinden we belangrijk voor onze jongste leerlingen. Zij gaan dagelijks naar buiten en hebben minimaal twee keer per week gymnastiek.
In de groepen 3 en 4 ligt de focus op het taal- en leesonderwijs. In groep 3 wordt de kinderen stapje voor stapje de beginselen van lezen geleerd, het aanvankelijk technisch lezen. In groep 4 starten de kinderen met voortgezet technisch lezen via de LIST methode.
In groep 4 wordt ook het begrijpend en studerend lezen opgestart met de methode Nieuwsbegrip XL.
Naast taal en lezen wordt er lesgegeven in rekenen en wiskunde, wereldoriëntatie, natuur en techniek, verkeer, burgerschap, de expressievakken, godsdienst en gymnastiek. Vanaf groep 3 krijgen de kinderen gymnastiekles in een gymnastiekzaal buiten de school.
De kinderen in groep 5 gaan voor het eerst werken met een weektaak, waarbij zij verschillende taken over een week gaan plannen. In het lesprogramma wordt Engels toegevoegd. De kinderen krijgen Engels via de methode Take it Easy. Naast de reguliere vakken krijgen de kinderen al vanaf de start op school het vak burgerschap, waarin actief burgerschap en sociale integratie wordt gestimuleerd. Vanaf groep 5 kunnen de kinderen zich verkiesbaar stellen voor en deel uitmaken van de leerlingenraad.
In de leerlingenraad leren de kinderen spelenderwijs de beginselen kennen van een democratisch besluitvormingsproces en kunnen zij meedenken over de ontwikkeling van de school. De kinderen krijgen in groep 6 voor het eerst huiswerk mee naar huis. Naast Engels en burgerschap wordt er lesgegeven in taal, lezen, rekenen en wiskunde, wereldoriëntatie, natuur en techniek, verkeer, de expressievakken, godsdienst en gymnastiek.
In de groepen 7 en 8 bereiden de kinderen zich steeds meer voor op de stap naar het voortgezet onderwijs. Verantwoordelijkheid voor eigen leren en gedrag wordt belangrijker. Niet alleen de leerresultaten, maar ook inzicht, nieuwsgierigheid, werkhouding, keuzes maken, plannen, meningsvorming en zicht op sociale verhoudingen spelen een rol in de ontwikkeling van ieder kind. In de groep 7 en 8 wordt daarom meer verdieping gegeven aan de vakken wereldoriëntatie, natuur en techniek en burgerschap en vindt er inhoudelijk gesprek plaats.
Vanaf groep 7 leren de kinderen een werkstuk maken en plannen zij hun eigen huiswerk in. Naast deze vakken wordt er ook nog hard gewerkt aan de vakken taal en lezen, rekenen en wiskunde, verkeer, de expressievakken, godsdienst en gymnastiek. In groep 8 gaan de kinderen samen op kamp en nemen zij afscheid na een geweldige eindmusical of film (zie hier de film van 2022-2023) te hebben opgevoerd. Met alle leerlingen, ouders en team zwaaien wij hen uit en wensen wij hen heel veel succes in het voortgezet onderwijs.
Vaak komen oud-leerlingen nog even terug om te vertellen hoe het met ze gaat. Soms nemen de oud-leerlingen een stukje gebak mee voor de oude juf of meester om zo gezellig bij te praten hoe het nu met ze gaat op de middelbare school. Het spreekt voor zich dat wij hier erg blij van worden.